Razvijanje ekološke svijesti kod djece PDF Ispis E-mail
Administrator   
Monday, 03 May 2010
 Svako od nas na razne načine utječe na svoj okoliš. Svojim postojanjem i djelovanjem mijenjamo prirodu, katkad na dobar, no nažalost, vrlo često i na loš način. Time neposredno utječemo i na cijelu našu planetu Zemlju. Trošimo njena bogatstva, zagađujemo vodu, zrak i zemlju, trujemo je i uništavamo. Svijest o tom čovjekovom destruktivnom ponašanju prema majci-Zemlji nije kod svakog čovjeka, ni u svakom dijelu svijeta, jednako razvijena.

No polako, ali sigurno, do čovjeka dopire činjenica: nastavimo li tako, priroda će nam vratiti. Braneći sebe od uništenja, uništit će svog najvećeg neprijatelja: čovjeka. Važan korak u spašavanju svijeta činimo učeći o ekologiji sami, ali i prenoseći znanje o očuvanju prirode na svoje nasljednike, na naše najmlađe.

Razvijanje ekološke svijesti kod djece

Najlakši način poučavanja djece je pokazivanje primjerom. Dan je prepun prilika da pokažemo djeci kako se treba brižno odnositi prema svom okolišu. Ako vide da vi to činite, neće im pasti na um da oni čine drugačije. Brižan odnos prema prirodi postat će sastavni dio njihovog života. Evo par svakodnevnih situacija koje možemo iskoristiti za malu školu ekologije.

1 Dok perete zube, zatvorite vodu, a za ispiranje koristite čašu - umjesto par litara, potrošit ćete jedan decilitar. Onako, usput, spomenite djeci važne činjenice o našoj planeti: iako je 80% Zemljine površine prekriveno vodom, količina pitke vode jako je ograničena. Poigrajte se pitalicom: ˝Što sve može učiniti litra vode?” Pogađajte zajedno: zaliti desetak teglica vašeg cvijeća, oprati djetetovu prljavu vesticu, napojiti sve vaše kućne ljubimce tokom cijelog vrućeg ljetnog dana (ako baš ne živite u ZOO vrtu)...

2 Poučite djecu da otpad nije smeće. Otpad možemo reciklirati i stvoriti time novu sirovinu za ponovnu proizvodnju. A smeća trebamo stvarati što manje, jer ga ljudi spaljuju u spalionici, zbog čega nastaje dim koji zagađuje zrak. Šećući šumom pokažite djeci veliko stablo i recite im da su time što su sakupili stari papir, upravo spasili jedan takav ukras naše planete. Budite ponosni na vaše veliko djelo.


3 Ne izlijevajte ulja (motorna, ali i jestiva, koja vam preostanu od prženja hrane) u slivnik. Raspitajte se gdje se u vašoj blizini ona mogu ekološki prihvatljivo odložiti.


4 Stare lijekove nikad u smeće! Skoro svaka apoteka ima spremnik za njih.


5 Za kupovinu umjesto najlonskih vrećica, nabavite platnenu torbu ili pletenu košaru, koju ćete koristiti više puta.


6 Kod kuće ruke brišite u platnene, a ne papirnate ručnike. Pijte iz staklenih čaša ili šalica, umjesto da koš za smeće punite plastičnim čašicama. Higijenu čaša postići ćete češćim pranjem u vrućoj vodi, s malo deterdženta za suđe. Podsjetite djecu da se plastika u prirodi neće razgraditi u prosjeku još idućih 500 godina.


7 Isto vrijedi i za plastične boce, staklo i konzerve, njima nije mjesto u smeću. U kući pripremite vreću ili kantu za prikupljanje plastične ambalaže, staklenki i limenki. Odnosite na otkup, a ostalo odlažite razvrstano u odgovarajući spremnik. Ako dijete u kući sudjeluje u sabiranju i otkupu, darujte mu novac koji za ambalažu dobije.


8 Dogovorite se sa knjižnicom ili čitaonicom u svom kvartu da prihvate vama nepotrebne knjige i časopise. Sve stvari kojih ste se odlučili riješiti (odjeće, obuće, kućanskih predmeta) prvo pokušajte darovati znancima, susjedima ili dobrotvornim udrugama.

9 Načina da se sačuva priroda ima bezbroj. Nikad ne recite: ah, to što ja činim je sitnica, što ja jedan tu mogu pomoći. Možete. Svi možemo. Ovdje vrijedi zlatno pravilo: i malo je mnogo. Svaki naš doprinos je važan i svi zajedno vode nas prema istom cilju. Ostavimo svojoj djeci najvredniju baštinu: čistu i zdravu planetu Zemlju.

Preuzeto sa: http://www.vodiczaroditelje.com.hr

function fbs_click() {u=location.href;t=document.title;window.open('http://www.facebook.com/sharer.php?u='+encodeURIComponent(u)+'&t='+encodeURIComponent(t),'sharer','toolbar=0,status=0,width=626,height=436');return false;} html .fb_share_link { padding:2px 0 0 20px; height:16px; background:url(http://b.static.ak.fbcdn.net/rsrc.php/z39E0/hash/ya8q506x.gif) no-repeat top left; }Dodajte ovu vijest na vas Facebook
Zadnja Promjena ( Thursday, 06 December 2018 )
 
« Prethodna   Sljedeća »

DIMNJACARSKA SLUZBA

IZVJEŠTAJI

FINANSIJSKI IZVJEŠTAJ

O POSLOVANJU PREDUZEĆA

ZA PERIOD

01.01.2018. - 31.12.2018. GODINE

 

 PREUZMI OVDJE

 

FINANSIJSKI IZVJEŠTAJ

O POSLOVANJU PREDUZEĆA

ZA PERIOD

01.01.2017. - 31.12.2017. GODINE

 

 PREUZMI OVDJE

 

FINANSIJSKI IZVJEŠTAJ

O POSLOVANJU PREDUZEĆA

ZA PERIOD

01.01.2016. - 31.12.2016. GODINE

PREUZMI OVDJE

FINANSIJSKI IZVJEŠTAJ

O POSLOVANJU PREDUZEĆA

ZA PERIOD

01.01.2015-31.12.2015.GODINE

PREUZMI OVDJE

SUBREC

SERVISNE INFORMACIJE

Poziv svim vlasnicima firmi za ostvarivanje poslovne saradnje iz oblasti marketinga. JKP „Komunalac“ d.o.o. Tuzla svakog mjeseca štampa i podijeli oko 38.500 računa za korisnike naših usluga odvoza smeća iz kategorije domaćinstava koji žive na području grada Tuzla i to svih 40 Mjesnih zajednica (gradskih i prigradskih). Više informacija na sljedećem linku.

...

 

 

 

 ANKETA

Da li biste razdvajali vaš otpad iz domaćinstva, ako se zato stvore uslovi?
 

Galerija slika

TRENUTNO NA SITE-U

Gostiju online: 3

SHOOLS WASTE LESS

VIDEO PREZENTACIJE

POSLOVNI PARTNERI

Općina Tuzla

VREMENSKA PROGNOZA


design by Edin Dizdarević